Herinneringen aan de Hoorn: Winkels

Herinneringen aan de Hoorn

< Buurten

Winkels

Bedrijven >

Winkels

De Hoorn kende tal van winkels en winkeltjes. Het ging er daar altijd gemoedelijk aan toe, van sluitingstijden trok men zich niet veel aan. Als de winkel dicht was, dan was er altijd nog wel een achterdeur en natuurlijk waren het bedieningswinkels. De winkels hadden ook een sociale functie. Je ontmoette elkaar daar en de laatste nieuwtjes werden er uitgewisseld.

Veel mannen lieten zich toen nog door de kapper scheren en dan was de scheersalon de ideale plaats om eens lekker bij te kletsen. Van al die zaken is er niet een meer over. Toen in 1970 onze kruidenierszaak gesloten werd, verdween daarmee de laatste winkel uit de Hoorn.

Wij waren niet de enige kruidenier in de Hoorn. Er waren er nog wel een paar! Tegenover Zwanendrift had je het winkeltje van Sutherland dat in de Tweede Wereldoorlog is afgebroken~ Tegenover de tuin van Koppius is hij toen opnieuw met een zaak begonnen. Naast de scheepswerf van Kempers was de winkel van Siem Blom die ook brandstoffen verkocht. Dan volgde onze winkel en nog geen honderd meter verder kon je alweer terecht voor kruidenierswaren, want daar, naast de benzinepomp van Kooy, had je de winkel van Jas van ‘t Wout. Die verkocht ook fijne vleeswaren. De kruidenierswinkels waren ongelijk verdeeld over de Hoorn, hier drie heel dicht bij elkaar en dan een hele tijd niets, want de volgende winkel was de zaak van Bogerman, aan het andere eind van de Hoorn. Het was niet alleen winkelverkoop, maar er werden ook bij de mensen thuis bestellingen opgenomen, in de winkel klaargemaakt en dan thuis bezorgd. Zodoende kwamen er ook kruideniers van over de grens in dé Hoorn, zoals Boers en Zwartjes van Hazerswoude/Rijndijk.

image

Onze winkel rond 1940

image

Het bakkersbedrijf van mijn grootvader Willem van Zalingen

De Hoorn kende twee bakkers: Van Zalingen bij de Oosthoekbrug en Blom van "De Lange Buurt". De voorganger van Blom was bakker Jongeneel.

Als ik het goed heb dan hebben zeker drie generaties Van Egmond gezorgd voor melk- en zuivelproducten in de Hoorn. Al moet ik er wel aan toevoegen dat er ook veel melk bij de boer werd gehaald. De melkzaak van Van Egmond was schuin tegenover de Hoornstraat.

Er was ook een kapper in de Hoorn, maar in tegenstelling tot de melkzaak heeft de kapperszaak verschillende eigenaars gehad. De eerste die ik me kan herinneren was kapper Van Doorn, dan volgde Van Vliet en tenslotte Van Klaveren. De zaak, die inmiddels afgebroken is, lag aan de Rijnkant tussen Avifauna en Jonathan.

image

De kapperszaak van de Hoorn

image

De kruidenierswinkel van Siem Blom

Groenteboeren heeft de Hoorn natuurlijk ook gekend, Van de "oude" generatie wil ik noemen Noorlander en Mechelse en van de "nieuwe" Gerard van der Vliet en Bijl. Natuurlijk zocht de groenteboer zijn klanten op. Heel lang gebeurde dat met paard en wagen. Ik weet nog dat het paard zo zijn vaste plaatsen had om zijn vijgen kwijt te raken. Eén van die plaatsen was vlak bij onze winkel.

Jan de Vos en Karel Klein hadden een manufacturenzaak in de Hoorn. De zaak van Jan de Vos, dichtbij de Oosthoekbrug, lag nogal diep, waardoor de ramen op dezelfde hoogte zaten als de straat en dat gaf toch wel een merkwaardig uitzicht. Het huis staat er trouwens nog, evenals de winkel van Karel Klein. Tot op hoge leeftijd kon je Karel nog op zijn motorbakfiets voorbij zien gaan.

image

Hier had Jan de Vos zijn winkel

image

De manufacturenzaak van Karel Klein

Voor rookwaren kon je ondermeer terecht bij het enige sigarenmagazijn dat de Hoorn rijk was: de sigarenwinkel "De Hoorn" van Van der Horst naast "Jonathan". Steenkolen verkocht Gottenbos en voor een borrel kon je terecht in de drankzaak van Nagtegaal.

De meeste dagelijkse boodschappen waren wel te koop in de Hoorn, alleen voor een slager moest je naar het dorp. Er waren daar genoeg slagers, zoals Van Heijningen bijvoorbeeld aan de Emmalaan, die net als de kruideniers de bestellingen op kwam nemen en keurig thuis bezorgde.

Herinneringen aan de Hoorn

Dit artikel maakt onderdeel uit van een serie artikelen met de herinneringen van Fred Baerveldt aan de Hoorn.

Inhoud