Herinneringen aan de Hoorn: Overvaren

Herinneringen aan de Hoorn

< Boerderijen

Overvaren

Buurten >

Overvaren

De zuidelijke oever van de Oude Rijn werd en wordt nog wel de Hoge Zijde genoemd. In tegenstelling tot de noordelijke oever die Lage Zijde wordt genoemd. Die namen stammen nog uit oude tijden toen de Oude Rijn nog een rivier was en de noordelijke oever lager was dan de zuidelijke, waardoor bij hoog water het gebied ten noorden van de Oude Rijn nogal eens werd overstroomd door het Rijnwater.

Voor de verbinding tussen de beide oevers zorgde vroeger, behalve bruggen, ook overzetveren. In de Hoorn, ook een stukje Hoge Zijde, waren verschillende overzetveren. Dat was ook wel nodig, want de dichtst bijzijnde brug was de brug in het centrum van Alphen.

Inmiddels zijn alle overzetveren in de Hoorn en ook in Alphen verdwenen. In de tijd dat ik in de Hoorn woonde waren er, zover ik weet, vier overzetveren die voor de verbinding van de Hoorn met Oudshoorn (tot 1918 een zelfstandige gemeente) en Koudekerk zorgden.

Komend vanuit Alphen had je allereerst de overzet van Berkhout. Die was te vinden tegenover de Oudshoornse kerk. Het overzetten ging nooit zo snel en hij had daarom de bijnaam gekregen van "1-2-3: plomp". Het is een keer gebeurd dat iemand, die niet wist dat het zijn bijnaam was, hem met plomp aansprak. Het werd bijna zwemmen naar de overkant.

image
image

De rader-fietsboot van veerman De Vries. Ook de vrouw van Willem de Vries kan met die trappers best overweg.

De volgende was de overzet van De Vries, ter hoogte van de inmiddels allang verdwenen watertoren in De Hoorn. Op een gegeven moment werd Willem de Vries het trekken aan de riemen beu en maakte hij van zijn roeiboot een "rader-fietsboot" en kon hij vervolgens al watertrappend door de Rijn gaan. Behalve deze "trapboot" had hij nog iets aparts: het verhuren van elektrische wasmachines. Dat was in de begintijd van de elektrische wasmachines en De Vries zag een gat in de markt.

De bekendste overzet was wel die bij ‘s Molenaars. Via een poort met het opschrift "Hier kan men overvaren", kwam je bij het water. Jarenlang is Han Zaad overzet geweest, na hem kwam Straver. Al was het overzetten centenwerk, toch is het Han Zaad gelukt er een mooi centje aan over te houden. Tegenover de Genie heeft hij een mooi renteniershuis laten bouwen, waar hij nog jarenlang van zijn rust heeft kunnen genieten. Ook hier werd men echter het trekken aan de riemen beu en werd het overzetten gemoderniseerd. Alleen werd het hier geen raderboot, maar een "Motorpontje".

image

De laatste overzet was bij de "Bonte Paal", op de grens met Hazerswoude. De overzet had de naam "Prinsenschouw" en verbond de Hoorn met de gemeente Koudekerk. Aan die naam is een verhaal verbonden waar een prins in voorkomt, maar het rechte daarvan weet ik niet. In 1952 is de overzet opgeheven. Het Ponthuisje bestaat nog wel en bevindt zich aan de Lage Zijde.

image

Herinneringen aan de Hoorn

Dit artikel maakt onderdeel uit van een serie artikelen met de herinneringen van Fred Baerveldt aan de Hoorn.

Inhoud