Herinneringen aan de Hoorn: Industrie

Herinneringen aan de Hoorn

< Bedrijven

Industrie

Slot >

Industrie

image

De dakpannenfabriek van Oosthoek

Langs rivieren zijn meestal dakpannen- en steenfabrieken te vinden. Zo ook langs de Oude Rijn in de Hoorn. Er zijn mij drie dakpannenfabrieken bekend: Oosthoek, aan het begin van de Hoorn; Van Oordt in de beruchte S-bocht in de Hoorn en de fabriek van Van Leeuwen bij Zwanendrift. Oosthoek had ook nog een betonfabriek, met een "Bazenwoning" en een rijtje huizen voor zijn personeel (tegenover de Gevangenis). Natuurlijk werden die huizen de "huizen van Oosthoek" genoemd.

De beruchte S-bocht bij Van Oord

image

De beruchte S-bocht bij de dakpannenfabriek van Van Oord.

Het gebeurde nogal eens dat er een auto uit de bocht vloog en de bewoners van het hoekhuis bezoek kregen.

image

image

image

De "bazenwoning" op het terrein van de betonfabriek van Oosthoek.

Dit alles is verdwenen. Op de plaats van de fabriek van Van Leeuwen is "Spanbeton" gekomen. Dat was het eerste bedrijf in de Hoorn dat gastarbeiders (Turken) in dienst nam. Maar ook "Spanbeton" is alweer van het toneel verdwenen.

"Voor mijn tijd" (1937) waren er nog de steenfabriek van Piek en twee olieslagerijen (later Van der Vaart en de Handelsraad). Dan wil ik ook nog noemen de kaashandel van Keus. Het kaaspakhuis was te vinden naast de overzet van ‘s Molenaars.

Tot slot twee echte Hoornse bedrijven: De scheepswerf van Kempers en de houthandel van Sprey. Kempers is in 1994 failliet gegaan, terwijl Sprey nog steeds, flink gemoderniseerd, te vinden is in de Hoorn. Een bekend beeld vormden vroeger de rijen donkergetinte en groene hout loodsen van de firma Sprey, veelal voorzien van een nummer. Eén van de loodsen was ingericht als woning en daar heeft jarenlang Ab de Groot met zijn gezin gewoond. Omdat de loods groen geverfd was werd de Groot veelal "De Groot uit het Groene Huisje" genoemd.

Verder was er ook nog de houtzagerij van Sprey en drie villa’s waarin de firmanten woonden. Leden van de familie Sprey hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in het Hervormde kerkelijk leven in de Hoorn en ook daarbuiten. Bij de firma Kempers kwamen vroeger veel binnenschippers voor onderhoud en reparatie, wat voor veel bedrijvigheid en gezelligheid zorgde en waarvan de middenstand ook profiteerde.

image

Johan Kempers en zijn vader met het schilderij waarop de pas gemoderniseerde werf staat afgebeeld (1963).

image

Een kustvaarder met hout voor de Fa. Spreij.

Herinneringen aan de Hoorn

Dit artikel maakt onderdeel uit van een serie artikelen met de herinneringen van Fred Baerveldt aan de Hoorn.

Inhoud