Herinneringen aan de Hoorn: Buurten

Herinneringen aan de Hoorn

< Overvaren

Buurten

Winkels >

Buurten

De Hoorn kende veel buurten, die een (onofficiële) naam hadden. Ik zal er een paar noemen. Zo had je de "Lange Buurt", die naam sloeg vanzelfsprekend op de lengte van de rij huizen. Het rijtje huizen op de grens met Hazerswoude werd wel de "Gele Buurt" (gezien de kleur van de huizen) of "De Bonte Paal" genoemd (naar de grenspaal die daar gestaan heeft). Verder had je nog "Zwanendrift", genoemd naar de buitenplaats met die naam. "Het Oliefort", tegenover de Hoornstraat, dankte zijn naam aan de olieslagerij waar de huisjes oorspronkelijk bij hoorden. De buurt rond onze winkel werd gewoon "De Buurt" genoemd of het "Schippersbuurtje" naar de schippers die er woonden (Overvlieten en Van Arkels). Het huis dat aan de Rijn stond en waar het laatst de zusters Overvliet hebben gewoond was een van de oudste huizen van Alphen.

image

De gebroeders Van Arkel. Van links naar rechts: Dirk,Piet en de “Notaris”, vanwege zijn statige houding werd hij zo genoemd. Zijn echte naam is mij ontschoten. Dirk en Piet woonden achter ons.

image

Eén van de oudste huizen van Alphen. Het moest wijken voor een uitbreiding van de scheepswerf van Kempers. Het maakte deel uit van de "Buurt" en stond aan de Rijn.

image

Twee huisjes van de "Gele Buurt".

image

"Zwanendrift"

Ten westen van het schippersbuurtje was een kleine inham van de Rijn, waar ook een paar huizen stonden. En dat buurtje werd "De Uiterdijk" genoemd. Ook hier stond een eeuwenoud huis dat gebouwd is in de 17e eeuwen en dat in 1967 werd afgebroken. De Hoorn had ook een zijstraat en die heette natuurlijk de Hoornstraat. Het was een knus buurtje dat inmiddels ook verdwenen is. Wie precies wil weten hoe deze huizen eruit gezien hebben, die moet maar een keer naar Katwijk aan den Rijn gaan, want ik heb daar een straat gezien met precies dezelfde huizen.

image

Tijdens het afbreken van de Hoornstraat heb ik de gevelsteen die in een van de huizen gemetseld was, kunnen "redden". Hij maakt nu deel uit van mijn pad in de achtertuin.

image

Op de gevelsteen staat:

WONINGBOUWVERENIGING
ALPHENSCH BELANG
ANNO – 1921
JOH. VLASMAN VOORZITTER
JOH. VAN ZWIETEN SECRETARIS

imageDe meeste huisjes van de hierboven beschreven buurten waren klein en de gezinnen die er in woonden groot. Zo kan ik me nog een gezin herinneren met veertien kinderen en het huis bestond uit een kamer en een keuken die door een klein gangetje met een alkoof met elkaar verbonden waren. Alleen boven de kamer was een zolder(tje). Vader en moeder sliepen met het jongste kind in de alkoof en de rest moest op zolder maar een plaatsje zien te vinden.


Herinneringen aan de Hoorn

Dit artikel maakt onderdeel uit van een serie artikelen met de herinneringen van Fred Baerveldt aan de Hoorn.

Inhoud