Herinneringen aan de Hoorn: Bedrijven

Herinneringen aan de Hoorn

< Winkels

Bedrijven

Industrie >

Bedrijven

Dan nu nog een andere groep van middenstanders, zoals de timmerlieden en de schilders.

Van de timmerlieden wil ik Harrie van der Zwan noemen en de zaak van Kooij. De zaak van Van der Zwan bestaat nog wel, maar ging in 1992 (na drie generaties Van der Zwan) in andere handen over. Het bedrijf van Kooij is in 1997 opgeheven. Oorspronkelijk was het een timmermansbedrijf, maar van lieverlee werd er meer aan de weg getimmerd dan in de werkplaats. Kooy was namelijk ook de eigenaar van een tankstation, de eerste benzinepomp van Alphen! Op een oude ansichtkaart waar het benzinestation op staat afgebeeld wordt dan ook trots vermeld:

"Alphens lste Electrische Benzine Station. Rustige laadplaats van en aan de weg Leiden-Utrecht".

image

BRON: Hist. Vereniging Alphen a/d Rijn

Het tankstation werd belangrijker dan het timmerbedrijf en werd met het timmeren gestopt.

In hetzelfde rijtje huizen was ook de zadelmakerij van Honselaar In de werkplaats rook het zo lekker naar leer

De schilders Hoogendoorn en Nagtegaal en later Reyn zorgden er voor dat de Hoorn er kleurig uit bleef zien, terwijl Bert Zon er als matrassenmaker voor zorgde dat we lekker konden slapen.

Een begrip voor de Hoorn was de "koffietent", een omgebouwde treinwagon. De koffietent was vlakbij de "Lange Buurt" te vinden. Ik kan me nog herinneren dat Floor Bloos de eigenaar was en dat hij van dat lekkere schepijs verkocht.

Vlakbij de Prins Bernhardlaan was de kwekerij "Rijnstroom" te vinden. Zo lang ik me kan herinneren stond er in de tuin het bord met het opschrift: "Kwekerij Rijnstroom v/h Koppius" en vond je aan het begin van de kwekerij de grote op rabarber lijkende planten (Gunnera’s). Verschillende eigenaars heeft de kwekerij gehad. Ik weet de volgende namen: Koppius, Van Hellemond, Verkerk en Altona. In 2002 moest de kwekerij wijken voor nieuwbouw.

image

Het einde van kwekerij Rijnstroom.

Bij "Rijnstroom" lag nadruk op bloemen en planten. Bij de volgende tuinderij lag de nadruk op groente en fruit. Ik heb het dan over "De tuin van Van ArkeI", zoals die meestal genoemd werd. Een grote tuin met een boomgaard en warenhuizen. Van dit alles is niets meer terug te vinden. Van latere datum is het tuincentrum van Van Kempen dichtbij de Compierekade.

image

Jarenlang heeft in dit huis Bert van der Laan en zijn vrouw gewoond, vervolgens kwam daar het tuincentrum van Jan van Kempen.

De Compierekade, een eeuwenoude kade op de grens met Hazerswoude, was een geliefd doel voor een wandeling. Alleen werd de kade door de meeste Hoornbewoners kortweg "Piereka" genoemd. Als je de kade afliep, dan kwam je allereerst bij de spoorwegovergang van de trein Alphen/Leiden, daar stond een huis (het kunnen er ook twee zijn geweest) en daar woonde de familie Roggeveen. In de tweede wereldoorlog of vlak daarna is alles afgebroken. Vervolgens kwam je dwars door weilanden aan bij verschillende bosjes, waaronder het "Bedelaarsbos". Het verhaal gaat dat daar vroeger bedelaars naar toe gingen om hun geld te tellen. Inmiddels is dit hele gebied volgebouwd.

Herinneringen aan de Hoorn

Dit artikel maakt onderdeel uit van een serie artikelen met de herinneringen van Fred Baerveldt aan de Hoorn.

Inhoud